Huwelijkse voorwaarden

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden maak je meestal voordat je gaat trouwen.

Let op ! Wanneer je gaat trouwen en je voor het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden opstelt, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat je hebt en alles wat je nog gaat krijgen van jullie allebei is.

In de volgende situaties is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen:

  • Grote financiële ongelijkheid tussen partners
  • Wens van echtgenoten om onafhankelijk te blijven
  • Zakelijke risico’s van (één van) de echtgenoten
  • Bescherming van het familievermogen, denk hierbij aan erfenissen en schenkingen
  • Bescherming rechten van kinderen uit een eerder huwelijk
  • Schulden van één van de aanstaande echtgenoten

 

Wat kan ik wel en niet regelen doormiddel van huwelijkse voorwaarden?

Bij huwelijkse voorwaarden wordt er gesproken over bezittingen en schulden, ook wel geld en spullen om het makkelijk te maken. Alle andere zaken vallen niet onder de huwelijkse voorwaarden. De voorwaarden kunnen achteraf altijd aangepast worden, dit doe je bij de notaris.

Waar stel je huwelijkse voorwaarden op?

Wanneer je van plan bent om huwelijkse voorwaarden op te stellen maak je een afspraak bij de notaris. Het is van belang dat je het gesprek met de notaris goed voorbereid. Stel voordat je naar de notaris gaat gezamenlijk afspraken op waar je het samen over eens bent, ieder stelt dus niet zelf zijn eigen voorwaarden op. Wanneer de huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, zorgt de notaris ervoor dat deze bij de rechtbank terecht komen. Wat belangrijk is om te vermelden is dat het opstellen van de voorwaarden niet wordt overgelaten aan anderen. De kosten verschillen per notaris maar liggen gemiddeld rond de €500,00. Daarnaast moeten de voorwaarden ingediend worden bij het huwelijksgoederenregister, dit kost €171,00.

Wil je meer informatie over huwelijkse voorwaarden? Neem dan een kijkje op: http://www.zozijnwenietgetrouwd.nl