Gemeenteregels

In elke gemeente in Nederland is het anders geregeld wat betreft het trouwen. In de ene gemeente betaal je bijvoorbeeld iets anders voor de “gemeentelijke leges” dan in de andere. Maar ook de benoeming van een ambtenaar uit een andere gemeente is overal anders geregeld. Bij sommige huwelijken wordt er bijvoorbeeld een bode door de gemeente gestuurd, die de aktes brengt en haalt, in de andere gemeente moet de ambtenaar of het bruidspaar zelf de aktes ophalen.

Daarnaast is het ook zo dat je niet in elke gemeente officieel op elke locatie mag trouwen. De ene gemeente maakt het mogelijk om eigenlijk overal waar een locatie aan de “wettelijke regels” voldoet een locatie te benoemen. Maar er zijn ook gemeentes waar je bijvoorbeeld alleen “onder een dak” mag trouwen als je officieel je krabbel wilt zetten op de dag zelf.

Om de weg naar de gemeente en het overzicht van de kosten & regels wat overzichtelijker te maken kun je op deze pagina kijken wat het kost als je in de gemeente van jullie keuze zou willen trouwen en hoe dit precies wordt ingevuld door te betreffende gemeente.

Typ hieronder de naam van je gemeente in voor meer informatie:

  • Zoeken