Ceremonieel of officieel trouwen?

De eerste stap is eigenlijk de keuze of jullie officieel of ceremonieel gaan trouwen op jullie trouwdag.

Ceremonieel

Een ceremonieel huwelijk is simpel te vergelijken met hoe we bijvoorbeeld trouwen als we voor de kerk trouwen. Hier vind het “officiele/wettelijke” huwelijk plaats voor of na de trouwdag, of bijvoorbeeld in de ochtend van de trouwdag in “sobere setting”, met een klein groepje mensen, of bijvoorbeeld alleen de getuigen. Dat betekent dat je op de trouwdag geen “wettelijke” regels hebt voor de invulling van de trouwceremonie. Er zitten dus geen beperkingen aan tijd, locatie, en de inhoud van het verhaal.

Maar uiteraard kunnen we wel hetzelfde doen als wat we binnen een officiële huwelijksvoltrekking doen. Per slot van rekening is dit gevoelsmatig wel het moment dat jullie trouwen. Het ja-woord kan dus ook een onderdeel zijn in een ceremoniele huwelijksvoltrekking, de ringenwissel en ook het tekenen van de aktes kunnen hier gewoon onderdeel van zijn. Maar loopt het verhaal bijvoorbeeld een beetje uit, of willen jullie ieder 3 getuigen in plaats van 2, dan hebben jullie hierin de volledige vrijheid.

Maar deze versie kan natuurlijk ook worden toegepast wanneer jullie 25 jaar getrouwd zijn & de geloftes opnieuw willen uitspreken naar elkaar.

Officieel

Een wettelijk huwelijk is eigenlijk het officiële huwelijk. Je trouwt op dat moment voor de wet en een beëdigd en benoemd ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt dan jullie huwelijk. Ik ben een benoemd en beëdigd trouwambtenaar in de Gemeente Zevenaar. Dat betekent dat ik in elke gemeente in Nederland kan worden benoemd voor een dag voor jullie huwelijk. De trouwaktes worden in de meeste gevallen door een bode naar de trouwlocatie gebracht, en daar ook weer opgehaald.

Aan een wettelijk huwelijk zijn qua invulling wel beperkingen gesteld. Zo kun je kiezen voor maximaal 2 getuigen per persoon. Soms worden er ook regels gesteld voor de tijd, wanneer een bode op de locatie aanwezig is kan het zijn dat gemeente zegt dat de ceremonie bijvoorbeeld maximaal 45 minuten mag duren.

Wanneer de bode slechts de aktes brengt, of als de trouwambtenaar of het bruidspaar dit zelf mag regelen is hier uiteraard meer vrijheid in.

Daarnaast moet de locatie waar jullie willen trouwen ook een officiële trouwlocatie zijn of kunnen worden benoemd voor een dag. In de ene gemeente is het bijvoorbeeld wel mogelijk om een buitenlocatie te laten benoemen als officiële trouwlocatie, maar in de andere gemeente is dit bijvoorbeeld niet mogelijk & kunnen jullie alleen trouwen onder “een dak”.

Ook aan het benoemen van een trouwlocatie, wanneer dit nog geen officiële trouwlocatie is, kunnen kosten verbonden zijn.